2017. máj 07.

Megbocsátásra vágyva

írta: Gray mouse
Megbocsátásra vágyva

  - Ha valami nem úgy van, ahogy akarod, továbbállsz.... - csengett sokadjára a fülében a megemészthetetlen mondat. Nem számított rá, hogy valaki, aki ismeri, megkérdőjelezi a döntései átgondoltságát. Hiszen sosem döntött könnyen, elkapkodva pláne nem. Hosszas vívódás előzte meg , és inkább a nehezebb utat választotta.  Vagyis kívülálló szemében a nehezebbnek tűnőt. Hiszen sokszor bennragadni a megszokottban tűnhet könnyebbnek, mint kilépni a bizonytalanságba. Igen, sokan ezt tartják normálisnak. Kitartani a választott mellett, akkor is ha örömtelen már, akkor is ha beleroppan. 

 Talán ő is ilyen lett volna, ha nem látta volna napról- napra tönkremenni az anyját. Ha nem látta volna darabjaira hullani mindannyiuk lelkét a nagy ragaszkodásban a látszathoz, hogy együtt maradjon a család. Mert az a normális, mert ezt várják el, ezt nem szólják meg. Hát küzdött. szenvedve, kifelé vágyva, olykor lázadva, majd beletörődve, önmagával. Igen ő kitartott.... Bár ne tette volna!!! De nem volt hozzá bátorsága, hogy szembemenjen a megszokottal. Azt hitte, ki fogja bírni azt a pár évet amíg felnőnek a gyerekei....De végtelennek tűnt minden év, hónap. Végül már csak a napokat akarta túlélni....később már azt sem. Önpusztításától várta a megkönnyebbülést. Nem törődve már az ítélkezésekkel, sem az elfogadással, sem az önmaga, sem a szerettei lelkével. Akkor már ment volna....Bárhová, csak ember maradhasson. De már késő volt.... Minden ajtót bezárt maga körül. Csapdába esve vergődött utolsó erejéig.....Miközben senki nem értette meg: Miért??? 

    Talán ő is küzdött volna végkimerültségig, hogy együtt maradjon a család....De tudta, van az a pont, ahol dönteni kell...Tanult anyja példájából. Egy életre szóló tanulság volt, hogy hamis a mondás, mely szerint "Rossz a rosszal, de rossz nélkül még rosszabb" . Soha nem értette miért nem lépett időben. Haragudott rá, amiért a "könnyebb" utat választva, hagyta magát sodródni. Őt okolta az átvirrasztott éjszakákért, az otthontalanságért, az elveszett gyerekkorért. Nem értette, hogy miattuk, a gyerekei miatt tette. Sok évnek kellett eltelnie, hogy megértse, az anyja teljes hittel azt gondolta, ez a jó mindenkinek...Óriási árat fizetett ezért a tévedésért....és fizetik a gyerekei a mai napig... 

Szólj hozzá