2012. okt 12.

Normális???

írta: Gray mouse
Normális???

  Nincs olyan oldal a neten, ami ne hívná fel figyelmünket arra, változnunk kell. Van, ami arra ad ötletet, hogyan legyünk szebbek, soványabbak, egészségesebbek, vonzóbbak, gazdagabbak. Mind-mind a hasznunkra válik, bárki megtalálhatja a számára szimpatikus praktikákat. Nincs is ezzel baj, bár néha már az az ember érzése, biztos vele is van valami baj, hisz mindig mindenhol változásra biztatják, minden írás azt sugallja, szebbé, csinosabbá, egészségesebbé, gazdagabbá, sikeresebbé kellene váljon. Az emberek többsége józan ésszel gondolkodva ki tudja szűrni mi az amire szüksége van. Azért felmerül a kérdés, vajon mihez képest kellene változnunk? Ki az etalon? Ki, vagy mi dönti el beférünk-e a normális kategóriába? Hiszen mindenki lehetne szebb, csinosabb, gazdagabb.Persze mindenki eldöntheti, mennyire hagyja magát befolyásolni a mások által meghatározott normák által. Dönthet legjobb belátása szerint, akar-e változni.

  S lépten-nyomon belebotlunk bölcsességekbe, idézetekbe. Szeretem azt, mikor humoros formában visszaköszön egy-egy ismerős helyzet, hangulat. Szeretem, mikor valami emberi érzésről olvasok, ami elgondolkodtat, amitől talán az ember jobbá válik.Van mikor egy-egy gondolat segít feldolgozni egy élményt, átsegít egy helyzeten, esetleg jobb kedvre derít, vagy épp nevetve a saját hülyeségünkön feloldja a bennünk lévő feszültséget. Igen, szeretem a jó idézeteket.

   De van ami eléggé fel tud dühíteni. Vannak intelmek, melyek szerint ha nem vagyunk készek változtatni az életünkön, akkor nem lehet rajtunk segíteni. De könyörgöm!!!  Miért kellene???  Miért gondolja bárki, hogy a másikon segítenie kellene, ha önmaga nem érzi szükségét?  Persze vannak szenvedélybetegek, vagy olyanok akik önpusztító életet élnek. Nyilván nekik segítségre van szükségük akár akaratuk ellenére is. De egy embernek aki éli a maga kis életét, had' ne kelljen restelkednie és magyarázkodnia, amiért nem akar megváltozni!

   Mert miben, s meddig változzon? Hol a határ? Mikor lesz elég jó, mikor fog megfelelni mások elvárásainak?  Ha olyan lesz mint ők?  De mint ki?  Mindenkinek más az értékrendje, mást tart fontosnak, más miatt érzi fontosnak a változást. Van akinek a szépség a fontos, így mindent meg is tesz annak érdekében. Van aki az egészséges életmód elkötelezettje. Van akit a siker, a pénz motivál, s van aki a lelki egyensúly megteremtését tartja életcéljának. Van akinek a sport van az első helyen, van akinek a harmonikus család jelenti a boldogságot. Mind-mind a saját példáját tartja követésre méltónak. De akkor mi kinek akarjunk megfelelni, kinek hagyjuk, hogy "segítsen rajtunk"???

  Én szerencsés vagyok, elég erős a hitem a saját értékrendemben. Sokan gondolják ugyan, hogy változtatnom kellene az életemen, és talán meg is vádolnak lustasággal, beletörődéssel, stb. Igaz, van, hogy sodródom az árral, de ha valami már nem fér bele az értékrendembe, már rosszul érzem magam a bőrömben, akkor akár drasztikus változtatásra is hajlandó vagyok! Volt már rá példa többször is. De például a szépség, az aktuális trendek követése, az anyagi jólét nekem nem olyan dolog ami változtatásra késztetne. Az elveim, az élettapasztalatom, s talán a makacsságom sziklaszilárd magabiztossággal hárítja el a megváltoztató törekvéseket.

   Igen, vállalom....rajtam nem lehet segíteni.....De ez legyen már az én bajom. :)

Szólj hozzá