2011. dec 30.

Tiszta lap

írta: Gray mouse
Tiszta lap

  Hát megint....Megint új év kezdődik. Itt állunk egy tiszta lappal a kezünkben, és egy csomó elképzelésünk lenne, mivel is írjuk tele. Vannak terveink, vannak vágyaink, álmaink az elkövetkező évre. Hogy mennyi fog ebből megvalósulni, nem csak rajtunk múlik, bármennyire is ezt próbálják belénk sulykolni a pozitív gondolkodás elkötelezettei. Persze mindenképp jó ha pozitívan állunk a dolgokhoz, de azt elhitetni az emberekkel, hogy ezen múlik a jövőnk....Hát finoman szólva is becsapásnak tűnik.

   Kezdődik egy új év, amely tele van lehetőségekkel, s persze akadályokkal. Annyira szeretném ha minden szerettem ma még tiszta lapja év végére tele lenne sikerrel, örömmel, elégedettséggel. Mert a 2011-es év mindannyiunk életében mérföldkő volt. A lányom végzett az egyetemen, a nagy fiam belevágott a barátnőjével a nagybetűs életbe, a kicsi pedig iskolás lett. Mindannyian egy izgalmas szakaszához értek az életüknek. S persze ugyanakkor maguk mögött hagytak egy viszonylag biztonságos korszakot.

  Új célok, új kihívások várják őket. Mondanám, hogy övéké az egész világ...De sajnos nincs könnyű dolguk. Itt állnak a nagy lehetőségek kapujában, de a pillanatnyi társadalmi, gazdasági helyzet megakadályozza őket, hogy be is tudjanak jutni a kapun. Mert hiába vannak nagy tervek, ha nincs hozzá anyagi háttér. Hiába van bizonyítási vágy, ha nincs hozzá munkahely ami ehhez lehetőséget adna. Hiába tombol bennük az energia, a lelkesedés új dolgok felfedezése, kipróbálása iránt, ha folyamatosan falakba ütköznek.

   Régóta lehet már látni, a mai fiatalok egészen más helyzetben vannak mint mi annak idején. Igaz, övéké a modern kor vívmányainak széles tárháza, iszonytatos mennyiségű információ lengi körbe az életüket. A technikának, a médiának, az internetnek köszönhetően bármilyen tudást, információt megszerezhetnek. Megszűntek a határok, a szó minden értelmében. Csak éppen a tervezhető jövőt vették el tőlük. A körülöttük lévő világ tele van bizonytalansággal. Azt látják, hogy semmi sem biztos, nincsenek biztos pontok az életükben. Nem lehet felelősséggel tervezni, mert önhibájukon kívül bármikor belekerülhetnek kilátástalan helyzetbe.

  Nem irigylem a mai fiatalokat. Nem irigylem, és fáj a szívem értük. Egy szülőnek a legkegyetlenebb érzés tétlenül nézni a gyerekei szomorúságát, csalódottságát, reményvesztettségét. Segíteni szeretne, de hogyan? Persze biztatja, lelket önt belé és ígéri, hogy lesz ez még jobb is. De megoldani a gondjait, kézzelfogható segítséget adni nem tud. Mert könnyű, legalábbis lényegesen könnyebb annak aki mögött biztos anyagi háttér áll. Akinek olyan ismerőse van aki érdemben tud segíteni állás ügyben. De mint oly sokan, én sem tudok anyagi hátteret nyújtani, sem az ismeretségi körömben nincs "tűzközeli" ember. Így marad a biztatás, a lelki támogatás......ami valljuk be nem túl sok.

   Hát itt álok az új év küszöbén, s nagyon remélem, hogy gyermekeim számára egy kiszámíthatóbb év kezdődik. Nem kívánok nekik egyebet, mint esélyt....Esélyt a bizonyításra, esélyt a munkára, a tervezhető, boldogabb életre.....És a többi már tényleg rajtuk múlik!

Szólj hozzá

siker gyerekek év új esély 2012